top of page
bgImage

Skall jag köra Automat eller Manuell bil ?

Som du vet finns det två varianter på B-körkort.

"Vanligt Körkort" = Manuell växellåda innebär att du får i princip köra alla rordon med totalvikt högst 3,5 ton (Ej Motorcykel) (Bil med Koppling-Broms-Gas)

"Automatkörkort" =Du får en begränsning på ditt körkort (kod 78) ochdet innebbär att du får endast köra fordon med Automatväxellåda (bil med Broms.Gas)

Det finns för- och nackdelar med automatkörkort:

Den största fördelen är att du kan koncentrera din körning på det som är viktigaste (trafiken runt om dig) och inte tänka på kopplingsarbete och växelval. Det kanske oxå betyder att du inte behöver så många lektioner på grundmomenten som Dragläge, Start i Motlut, Uppväxling, Nedväxling. Fotarbetet blir enklare då det bara är 2 istället för 3 pedaler. Du använder ALDRIG vänsterfoten på en Automatbil. (Endast högerfoten med Gas/Broms)

Största nackdelen är att du är begränsad till att bara köra bilar med Automat. Om du råkar köra en manuell bil så räknas det som OLOVLIG KÖRNING.

Du har möjlighet att senare "uppgradera" ditt Automatkörkort till ett Manuellt med endast ett nytt körprov hos Trafikverket

Utvecklingen går mer åt Automatbilar och med alla nya Hybridbilar och rena Elbilar (som vår övningsbil Hyundai Ioniq) så kommer troligen alla nya bilar (kanske inte rena sportbilar) i framtiden inte ha manuell växellåda.

bottom of page